BLOMSTERRIKA VANDRINGAR I FUNÄSFJÄLLEN


Naturen i Funäsfjällen är fantastisk. Den kalkrika berggrunden gör att det är väldigt rikt på blommor, t.ex. orkidéer. Det saknas längre söderut i fjällkedjan. Det är inte lika kuperat och storslaget som längre norrut i fjällkedjan, men det har det goda med sig att det är mer lättgånget. Och kalfjäll och vackra vyer mot snöklädda berg saknas verkligen inte. En annan fördel är att resvägen hit är kortare för dom som bor i södra Sverige.  Och myggen i fjällvärlden är långtifrån så många som illvilliga rykten säger. 


Nedan presenteras några utflyktsmål med möjlighet till blomsterrika vandringar. Kängor eller stövlar rekommenderas.

 

Hamrafjället

Hamrafjället (1138 möh) är det klassiska blomsterfjället i Funäsfjällen. Hamrafjället nås lättast från parkeringen invid riksvägen i sydöstra delen. Därifrån går en relativt lättgången, men mycket brant, stig upp på fjället. Nedanför kalfället kan du njuta av den extremt frodiga fjällbjörkskogen, ett av de bästa ställena i Funäsfjällen att uppleva den på. 


En mindre brant, men längre, stig upp på Hamrafjället är den från Andersjöåfallets parkering i nordvästra delen av Hamrafjället.

 

https://www.lansstyrelsen.se/jamtland/besoksmal/naturreservat/hamrafjallet.htmlAndersborg och Lill-Skarven

Andersborg och Lill-Skarven når du lättast från Fjällparkeringen, en parkering vid kalfjällsgränsen som du når du via en betalväg från riksvägen i Tänndalens västra del. En mycket lätt, 1,5 km lång, stigning tar dig upp till Andersborgsstugan, där du kan köpa våfflor och kaffe under vissa tider på året. Därifrån kan du också gå vidare upp på Lill-Skarven (1224 möh, med utsikt över hela Funäsfjällen), eller ta det lite lugnare och t.ex. bara ta en liten tur upp i dalen nordväst om stugan.


Du kan också nå Lill-Skarven och Andersborg från en parkering i Tänndalen, nedanför f.d. Hotell Tänndalen. Stigen därifrån går genom flera blomsterrika rikkärr och fjällbjörkskogar.Vandringar från Djupdalsvallen

Djupdalsvallen är en fäbod norr om Bruksvallarna som ligger alldeles nedanför blomsterfjället Mittåkläppen (1212 möh). Man når dit via en 10 km lång betalväg från Bruksvallarna. Djupdalsvallen är en bra utgångspunkt för flera vandringar, dessutom serverar dom traktens bästa våfflor, med kokkaffe.


Mittåkläppen är blomsterfjället framför andra, i konkurrens med Hamrafjället, med sällsynta och/eller vackra arter som dvärgyxne, fjällyxne, fjällgentiana och klippveronika. 6 km vandring.


Säterturen är en lättgången vandringsled genom säterlandskapet öster om Djupdalsvallen. 5 km lång.


Gruvturen är en led som också saknar stora höjdskillnader och som leder bort till de gamla gruvorna vid Glimtjärn. Glimtjärn har fått sitt namn efter den rika förekomsten av fjällglim vid sjön. 7 km lång vandring.   Glimtjärn från Ramundberget

Glimtjärn kan också nås från Ramundberget, via en i början brant stig genom frodig fjällbjörkskog. 7 km lång.

 

Kariknallarna

Vid Kariknallarna väster om Bruksvallarna finns vissa tider på året ett våffelbruk. En kort lättgången 2 km lång stig längs blomsterrik natur leder upp dit.

 

Klinken

Klinkenturen erbjuder en vacker vandring längs Ljusnans övre lopp, en bit uppströms Ramundberget. Längs älven och uppströms f.d. Klinkenstugan finns rikkärr där nu slåttern har återupptagits på vissa delar. Var försiktig om du vadar över Ljusnan. Ta inga risker, vattnets krafter underskattas lätt. Parkeringen nås via en betalväg med start en bit norr om Ramundberget. 6 km lång vandring. Du kan också bege dig en bit utanför Funäsfjällen:

 

Sölendet

i Norge. Fantastiskt blomsterrika rikkärrsmarker, som numera återigen slåttas. 


http://botanikk.no/Steder/Trondelag/Solendet.html#Informasjon

 

Torkilstöten

Torkilstöten ligger nordväst om Ljungdalen. En lättgången stig leder upp från Kläppenparkeringen (avgift), ca 5 km från Ljungdalens centrum. På hemvägen kan du titta in på Hembygdsgården (våffelservering i mysig miljö) och Ljungdalens Hemslöjd (med bl.a. många vackra saker av Lena Linderholm). Stanna också till på Flatruet och spana ut över vädrets växlingar över det vidsträckta kalfjället.
Fler vandringar finns här:


Söderlund S. och Sjöström M. ”Vandringsturer kring Funäsdalen”.och här:


https://www.funasfjallen.se/sommar/gora/fjallvandring/

 Härjedalens flora finns noga beskriven här:

 

Danielsson B. ”Härjedalens kärlväxtflora”