dvbfxblh.se - Av en som är nyfiken på natur och kultur

 

BLOMSTERRIKA VANDRINGAR I FUNÄSFJÄLLEN

 

Naturen i Funäsfjällen är fantastisk. Den kalkrika berggrunden gör att det är väldigt rikt på blommor, t.ex. orkidéer. Det saknas längre söderut i fjällkedjan. Det är inte lika kuperat och storslaget som längre norrut i fjällkedjan, men det har det goda med sig att det är mer lättgånget. Och kalfjäll och vackra vyer mot snöklädda berg saknas verkligen inte. En annan fördel är att resvägen hit är kortare för oss som bor i södra Sverige. Och myggen i fjällvärlden är långtifrån så många som illvilliga rykten säger.

 

Nedan presenteras ett antal blomsterrika vandringar. Det finns en GPS-fil för varje vandring. Så om du har en GPS så kan du ladda ner filerna till den. Om du har en Smartphone så kan du använda gratisappen GPX Viewer för att läsa in gpx-filerna. Noggrannheten är bara inom cirka 10 m, precis som i en GPS, så man måste ibland också använda lite omdöme när man navigerar. Även om du inte har en GPS så kan du på din dator se var vandringarna går, med t.ex. Google Earth (kan laddas hem gratis på http://earth.google.com. Läs sen in gpx-filerna, med "Skapa KML LineStrings" ikryssat).

De flesta vandringarna är relativt lättgångna, men kängor eller stövlar rekommenderas. De flesta är också ganska korta. Tanken är alltså inte att de skall vara långa vandringsleder, utan i stället för långsamt strövande och njutande av vacker natur. Dessutom är det ofta mödan värd att göra små avstickare från stigarna, när man upptäcker något intressant vid sidan om.

 

I den zippade filen Funasfjallsvandringar.zip finns alla vandringar samlade.

 

Hamrafjället

Hamrafjället (1138 möh) är det klassiska blomsterfjället i Funäsfjällen. Hamrafjället nås lättast från parkeringen invid riksvägen i sydöstra delen (Hamra.gdb/gpx). Därifrån går en relativt lättgången, men mycket brant, stig upp på fjället. Nedanför kalfället kan du njuta av den extremt frodiga fjällbjörkskogen, ett av de bästa ställena i Funäsfjällen att uppleva den på.

 

En mindre brant, men längre, stig upp på Hamrafjället är den från Andersjöåfallets parkering i nordvästra delen av Hamrafjället (Hamraväst.gdb/gpx). 7 km vandring.

 

http://www.lansstyrelsen.se/jamtland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/harjedalen/hamrafjallet/Pages/index.aspx

 

 

Andersborg och Lill-Skarven

Andersborg och Lill-Skarven når du lättast från Fjällparkeringen (Andersborg.gdb/gpx), en parkering vid kalfjällsgränsen som du når du via en betalväg från riksvägen i Tänndalens västra del. En mycket lätt, 1,5 km lång, stigning tar dig upp till Andersborgsstugan, där du kan köpa våfflor och kaffe under vissa tider på året. Därifrån kan du också gå vidare upp på Lill-Skarven (1224 möh, med utsikt över hela Funäsfjällen), eller ta det lite lugnare och t.ex. bara ta en liten tur upp i dalen nordväst om stugan.

 

Du kan också nå Lill-Skarven och Andersborg från parkeringen nedanför Tänndalen Fjällhotell (lillskarven.gdb/gpx). Stigen går genom flera blomsterrika rikkärr och fjällbjörkskogar.

 

 

Vandringar från Djupdalsvallen

Djupdalsvallen är en fäbod norr om Bruksvallarna som ligger alldeles nedanför blomsterfjället Mittåkläppen (1212 möh). Man når dit via en 10 km lång betalväg från Bruksvallarnas centrum (OBS! Betalning sker bara med kort). Djupdalsvallen är en bra utgångspunkt för flera vandringar, dessutom serverar dom traktens bästa våfflor, med kokkaffe.

 

Mittåkläppen (Mittåkläppen.gdb/gpx) är blomsterfjället framför andra, i konkurrens med Hamrafjället, med sällsynta och/eller vackra arter som dvärgyxne, fjällyxne, fjällgentiana och klippveronika. Vandringen upp på fjället är mestadels relativt lättgången. 6 km vandring.

 

Säterturen (Säterturen.gdb/gpx) är en lättgången vandringsled genom säterlandskapet öster om Djupdalsvallen. 5 km lång.

 

Gruvturen (Gruvturen.gdb/gpx) är en led som också saknar stora höjdskillnader och som leder bort till de gamla gruvorna vid Glimtjärn. Glimtjärn har fått sitt namn efter den rika förekomsten av fjällglim vid sjön. 7 km lång vandring.

 

 

Glimtjärn från Ramundberget

Glimtjärn kan också nås från Ramundberget (Glimtjärn.gdb/gpx), via en i början brant stig genom frodig fjällbjörkskog. 7 km lång.

 

 

Kariknallarna

Vid Kariknallarna (Kariknallarna.gdb/gpx), väster om Bruksvallarna finns vissa tider på året ett våffelbruk. En kort lättgången 2 km lång stig längs blomsterrik natur leder upp dit.

 

 

Klinken

Klinkenturen erbjuder en vacker vandring längs Ljusnans övre lopp (Klinken.gdb/gpx), en bit uppströms Ramundberget. Längs älven och uppströms f.d. Klinkenstugan finns rikkärr där nu slåttern har återupptagits på vissa delar. Var försiktig om du vadar över Ljusnan. Ta inga risker, vattnets krafter underskattas lätt, och man kan också gå på andra sidan älven. Parkeringen nås via en betalväg med start en bit norr om Ramundberget. 6 km lång vandring.

 

http://www.lansstyrelsen.se/jamtland/SiteCollectionDocuments/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/natura-2000/Klinken_SE0720277_bp4.pdf

 

 

Du kan också bege dig en bit utanför Funäsfjällen:

 

Sölendet

i Norge. Fantastiskt blomsterrika rikkärrsmarker, som numera återigen slåttas.

 

http://botanikk.no/Steder/Trondelag/Solendet.html#Informasjon

 

 

Torkilstöten

Torkilstöten ligger nordväst om Ljungdalen. En lättgången stig leder upp från Kläppenparkeringen (avgift), ca 5 km från Ljungdalens centrum. På hemvägen kan du titta in på Hembygdsgården (våffelservering i mysig miljö) och Ljungdalens Hemslöjd (med bl.a. många vackra saker av Lena Linderholm). Stanna också till på Flatruet och spana ut över vädrets växlingar över det vidsträckta kalfjället.

 

 

 

Fler vandringar finns här:

 

Söderlund S. och Sjöström M. ”Vandringsturer kring Funäsdalen”. (http://www.vildmarksbiblioteket.se)

 

och här:

 

http://www.funasfjallen.se/sommar/aktiviteter/vandra/30-guldturer-laes-mer/

 

 

 

Härjedalens flora finns noga beskriven här:

 

Danielsson B. ”Härjedalens kärlväxtflora”

 

 

Copyright © 2012. Oneweb. All Rights Reserved